cropped-logo0.png
img-1

Att tänka på vid vattenaktiviteter

Oavsett vilken årstid det är kan man ha roligt med vattenlekar och andra aktiviteter på eller nära vattnet. Men det finns en hel del saker att tänka på för att vattenaktiviteten verkligen ska vara så kul som man förväntar sig.

Lekar och aktiviteter på öppet vatten

Om lekar och aktiviteter sker på öppet vatten är det alltid viktigt att ha koll på att man inte kommer för långt ut. Flytleksaker kan till exempel föras iväg rejält med strömmen utan att man hinner tänka på det. Barn är speciellt utsatta och om de inte är så duktiga simmare kanske de inte orkar ta sig hela vägen in till stranden igen. Tänk också på att hav ibland kan bli djupa väldigt snabbt och känner man inte till det kan läget bli allvarligt.

Tänk på säkerheten

Tänk alltid på säkerheten när det gäller vistelse vid vatten och olika vattenaktiviteter. En flytväst är bra, även om man är simkunnig.
Se till att barnen lär sig simma om de ska vara med vid vattnet och ha koll på dem. Ska det utövas olika vattenaktiviteter på djupt vatten är det inte fel om någon har kunskap i livräddning och första hjälpen om något skulle hända.
Det bör också finnas livboj, lina och kanske en liten roddbåt till hands. På så sätt kan man säkert rädda personer som råkat ut för en olycka.

Säkerhet vid pool

Om man har en pool på sin tomt är det extra viktigt att tänka på säkerheten, kanske inte direkt vid badtillfällena utan mer när poolen är obemannad.
Det man måste skydda är både människor och djur som lätt kan trilla ner i poolen. Man bör ha något form av pooltäckning (även för löv och skräp) och det finns 2 varianter. Pooltak eller att föredra (om man har råd, samma pris som pooltak men snyggare och appstyrd en riktigt snygg automatisk pooltäckning, se på den här.

Barn och vatten

Små barn bör aldrig vara vid vattnet ensamma, det gäller även i pooler och badkar. Ett större barn som kan simma kan möjligen lämnas på en väl bevakad plats, gärna där en livräddare eller till exempel personal i ett badhus ombeds att se till barnet lite extra. Det bör dock inte ske innan barnet är omkring 13-14 år gammalt och verkligen kan simma. En olycka händer så lätt och barn är extra utsatta för att skadas eller drunkna i vattnet. Se också till att barnet vet var det får hålla sig, och att det verkligen stannar där. Är det innanför bojarna som gäller, ska barnet vara där, och i badhuset ska det stanna i barnbassängen om så sägs.

Aktivera hela familjen

Vattenaktiviteter är en sak som hela familjen kan vara med på. Alla kan delta. Det spelar ingen roll hur gammal man är, eller hur man ser ut. Alla kan vara med efter sin egen förmåga. Även om man är otränad går det utmärkt att vara aktiv i vattnet. Kroppen blir lättare och man känner inte av att man svettas, vilket kan vara väldigt skönt. Om man håller till på öppet hav eller i sjöar behöver man inte heller oroa sig för att man inte tål klor. Just vattenaktiviteter är ett utmärkt motionsalternativ under riktigt varma sommardagar när annan träning inte lockar.