cropped-logo0.png

Skaderisker med vattenrutschkanor

I många badhus och vid flera badplatser finns det möjlighet att åka vattenrutschkana. Det kan vara roligt både för vuxna och för barn men man får inte glömma bort att åkandet också kan vara förenat med en del risker. Här tar vi upp några av dem. Alla risker kan inte avvärjas men man kan minska risken genom att som åkare känna till dem.

Plast kan spricka

De flesta vattenrutschkanor är tillverkade av plast och den kan spricka om det vill sig illa. Det är flera personer, både vuxna och barn som fått skärskador när de åkt i rutschkanor som visar sig ha sprickor. Det är en av anledningarna till att alla vattenrutschbanor bör inspekteras flera gånger varje år. Plast har en tendens att försvagas med tiden och en större rutschbana som man inte inspekterar kan rent av bli farlig att åka i eftersom att den som åker kan ramla ur botten på kanan om den blir tillräckligt svag.

När för många åker samtidigt

En annan fara med vattenrutschbanor är när det blir för många åkare på en och samma gång. Det finns i regel skyltar, badvakter eller stoppljus som anger när nästa person ska åka, men ibland följs inte instruktionerna och om man blir på-åkt eller träffad av en person som kommer ner i full fart genom kanan kan man bli allvarligt skadad. Många vattenrutschkanor som står vid sjöar eller som är av mindre modell kräver att den som ska åka själv ser efter om någon badar eller simmar precis nedanför kanan. Om så är fallet får man vänta med att åka, och om personer står i närheten kan det vara klokt att varsko dem om att man åker. De kan annars blir skrämda eller överraskade av plasket som blir.

Fallrisk vid kanan

Det finns i regel trappor eller stegar upp till vattenrutschkanorna och det finns en rejäl halkrisk på dem. Det gäller att man klättrar försiktigt och att man håller i sig i de räcken som finns. Även på golv i simhallar kan det bli rejält halt. Där gäller det att gå, inte springa. Golvet är hårt att ramla på och vill det sig riktigt illa kan man ramla och slå i huvudet för att därefter hamna i vattnet. Det kan leda till drunkningsolyckor.

Dålig simkunnighet är en fara

När man åker vattenrutschkana bör man alltid vara simkunnig. Ett undantag kan vara väldigt små kanor som ställs vid barnpooler, men då ska en vuxen alltid vara med. När man lämnar en vattenrutschkana kommer man att hamna under vattnet och där kan djupet vara lite större. Det blir också ett rejält plask som kan överraska. Är man osäker kan man be en kompis eller vuxen person står i vattnet i närheten vara beredd på att dra upp en.