cropped-logo0.png

Att sköta om en pool

Att ha en pool i trädgården kan kännas både lyxigt och exklusivt. Men med en pool följer också en hel del skötsel och du måste också göra en hel del förarbete för att poolen ska stå bra.

Placera poolen rätt

Om du väljer en pool i plast som blåses upp måste du vara extra noga med placeringen. Poolen ska stå rakt, den måste ha ett mjukt underlag som är fritt från vasst gräs och vassa stenar. Om du planerar att använda poolen flera år kan det vara klokt att göra i ordning en plats för den. Ett lågt trädäck, en ram som fylls med sand eller liknande är perfekta alternativ. Då är risken liten att poolen går sönder och det finns massor med bra pooltillbehör.

img-1
Tänk också på att poolens vatten snabbare blir varmt om poolen står i solen. Om den inte placeras direkt under ett större träd hamnar också mindre skräp i poolen, vilket kan vara en stor fördel.

Fylla poolen

När det gäller att fylla poolen finns det en del att ha koll på. Se först till att poolen står där den ska.
Det blir omöjligt att flytta på en full pool. Ha också i åtanke att det går åt en hel del vatten för att fylla en medelstor eller stor pool.

Om man inte har en egen brunn kommer det att kosta pengar att fylla poolen och under sommaren kan det ofta vara bevattningsförbud
med kommunalt vatten. Det betyder att man inte får fylla poolen. Kontrollera det noga innan poolen sätts upp.

Hygien innan och efter bad

För att vattnet i poolen ska hålla sig fräscht gäller det att man sköter hygienen både innan, mellan och efter bad. Poolen bör rengöras innan samt efter badet och alla badande bör byta om till badkläder och gärna duscha. Se också till att rengöra fötterna innan ni hoppar i vattnet. Då kommer det inte i lika mycket skräp. Ett litet fotbad som står precis vid poolen är inte fel. Mellan baden är det bra om poolen är täckt med till exempel en presenning eller annat överdrag. Då är risken mindre att vattnet förorenas av fåglar eller andra djur.

Poolen och kemikalier

I en lite större pool används kemikalier för att hålla en god hygien och ett bra pH-värde. Poolrengöring med klor är kanske den allra vanligaste kemikalien att använda, men det gäller att hålla koll på doseringen. För mycket klor är inte bra för varken människor, miljö eller djur. Klor kan också lukta en del, men ju renare man är när man badar, desto mindre kommer vattnet att lukta. Kloret börjar nämligen lukta när det får rengöra vattnet och angripa smuts och bakterier där i. I en lite mindre pool, som en barnpool är det sällan kemikalier är lämpliga. Då tömmer man istället ur vattnet, rengör poolen och fyller den igen vid behov.